SOKNEDAL: Siden de første tømmerhusene ble bygd for flere hundre år siden, har det frem til i dag vært fokus på å få boligene så tette som mulig. Nå har bransjen kommet til et punkt der flere mener at husene blir for tette.
Seks leiligheter er under bygging i boligfeltet Fagerlia i Soknedal, hvor Refseth Bygg AS står for utbyggingen. I to- og firemannsboligene har de valg tre som hovedmateriale. De såkalte «trefiberhusene» er de første i sitt slag i fylket.
I trefiberhusene anvendes byggematerialer fra leverandøren Hunton. I tillegg til treverk i vegger og konstruksjon, har de valgt trefiberisolasjon i kombinasjon med dampbrems. Dette for å bygge en «pustende» konstruksjon.
– Mange hus er nå for tette. Vi tror ikke det er bra verken for huset eller de som skal bo i det, sier Johannes Nilsson – regionsjef for Hunton i Midt- Norge.
Han besøkte Fagerlia, der Refseth Bygg AS har åtte snekkere i aksjon med å montere isolasjon og vindtettplater basert på trefiber – og en intelligent dampbrems. Dampbremsen sørger for at fukt kan tørke opp inne i rommet, og bidrar derfor til en raskere opptørking av uønsket fukt. Dampbremsen stiftes på innsiden før lekting. Gjennom denne duken blir trefiberisolasjonen blåst inn.
Skal stå seg godt
Hunton karakteriserer løsningen som fremtidsrettet.
– Vi vet at byggematerialer av tre er solide og har lang levetid. Det er gamle tømmerhus et bevis på. Vi vil at husene som bygges i dag skal ha like lang levetid. Derfor har vi valgt en trefiberløsning fra vegg til tak.
Daglig leder Roger Refseth i Refseth Bygg AS, som er forhandler av Idehus AS, valgte trefiber etter å ha gjort et besøk hos Hunton på Gjøvik i vår.
– Etter å ha fått informasjon om løsningen er dette noe jeg har fått mer og mer tro på. Jeg mener det er viktig at husene får mulighet til å puste. Det gjør Hunton-husene. Og selv om de gjør det, så ligger de tett opp mot kravet til tetthet som passivhus har.
– Det vil bli både enkelt og rimelig å holde disse husene varme. I tillegg til trevirkets varmeegenskaper, har det også god lydisolering, sier Roger Refseth.
Tror for tette hus kan gi råte
Refseth har lang fartstid i bransjen og fulgt utviklingen innen byggeteknikker. Nå frykter han at råte kan bli et problem i hus som er for tette.
– Jeg kommer til å råde folk til å velge boliger med pusteegenskaper. Jeg føler meg ganske sikker på at gjennomgående trehus vil ha lengre levetid enn passivhusene som er potte tett. Risikoen for kondens og råte øker når veggen er helt tett, sier Refseth.
Han forteller at det er fem års garanti på boligene de setter opp i dag. Denne garantien ville han ikke følt seg bekvem med dersom husene hadde vært sperret for luftgjennomtrenging.
Bra på arbeidsplassen med innblåst trefiberisolasjon
Refseth ser også en gevinst for sine arbeidere i som jobber på byggeplasse.
– Vi unngår en del støv når vi kommer til isolasjonen. Det er viktig at arbeiderne har det bra. Her er det folk som har hele livet foran seg i byggebransjen, sier Refseth og peker på ungdommene han har i arbeid i Fagerlia.
De nye boligene som kommer opp er attraktive objekter. Tre av fire leiligheter på 75 kvadratmeter er allerede solgt i firemannsboligen. Tomannsboligen har leiligheter på 85 kvadrat.
– Jeg regner med at de siste også vil gå fort når de legges ut for salg, sier Refseth.
Av: Bjørn Ivar Haugen (Gauldalsposten)