Å finne roen

Heidi Bragerhaug og Thomas Bråten hadde travle arbeidsdager og et hektisk småbarnsliv i Oslo. Så bestemte de seg for å tegne sitt eget hus og flytte til Valdres.

Omringet av storslått Valdresnatur – som kunne vært hentet rett ut av et nasjonalromantisk maleri – ligger en moderne enebolig med utsikt over en hel innsjø. Huset ble ferdig i 2018 og ble hjemmet til Heidi Bragerhaug, Thomas Bråten og deres to døtre.

– Jeg tror det var mange grunner til at vi bestemte oss for ikke å bo i Oslo, sier Heidi.

– Selv om vi hadde et godt liv der, skjedde det noe da vi fikk barn. Det ble en overgang til et intenst liv med stress, løping til og fra barnehagen, løping til T-banen – og samtidig prøve å rekke alle arbeidsoppgavene våre. Til slutt stilte jeg meg selv spørsmålet: «lever vi egentlig etter verdiene våre nå?» Svaret ble ganske tydelig etterhvert: det gjorde vi ikke. Det var jo vi som hadde bestemt at vi skulle bo i Oslo – og vi måtte jo ikke det. Ideen om å kunne bo tett på naturen, dyrke sin egen mat, roe ned og leve i fjelluft hele året ble tydeligere og tydeligere.

En bærekraftig drøm

På en konferanse i Oslo møtte Heidi en arkitekt som er lidenskapelig opptatt av bærekraft

– Når vi bestemte oss for begynne å tegne vårt eget hus, ble det naturlig å starte samtaler med nettopp ham: Daniel Tabacaru. Det som alltid hadde vært en liten drøm for oss, ble nå mulig gjennomføre med våre verdier. Vi visste jo ikke alt om hvilke bærekraftsvalg som finnes når man bygger et hus. Det at arkitekten vår hadde en bærekraftsprofil – og hadde mye kompetanse på dette området – var en viktig faktor for at vi kunne bygge slik vi ønsket. Én ting er at man velger lokale råvarer innen mat, men at man også kan velge lokale varer og materialer i et hus når man bygger nytt – dét var viktig for oss hele veien, smiler Heidi.

– Selv om du ikke ser alt vi har lagt inn og investert i veggene her, så er det en investering i hverdagen. Det handler ikke bare om bærekraftige produkter, men også om et bedre hus for oss og barna.

Paret peker ut flere valg i huset som er tatt med bærekraft i tankene: på kjøkkenet har de håndlagde fliser fra et keramikkverksted på Høvik. Alt tre i huset er så kortreist som mulig. De har heller ingen plastikk i veggene – kun tre og trefiberisolasjon. Og vinduene er fra en norsk leverandør. De fant også en lokal entreprenør som delte deres verdier: Slidre Bygg og Prosjektering. De hadde mye erfaring med å sette opp arkitekttegnede hytter – og hadde lyst til å gjøre flere prosjekter med trefiberisolasjon. Det viste seg å bli et givende samarbeid.

– Etter at Slidre Bygg nå har fått mer erfaring med å bruke trefiberisolasjon, har de blitt leverandør og rådgiver av blåseisolasjon til hele distriktet i Valdres. Det er moro at valgene vi har tatt kan få ringvirkninger, sier Heidi.

Ville endre livsstil

Resultatet av alle disse valgene er en eiendom i Vestre Slidre i Valdres som oser av hvilepuls. Omkranset av skog, fuglekvitter og utsikt til fjellene på andre siden av vannet blir man umiddelbart truffet av en veldig ro. Til spørsmålet om hvorfor valget falt på Valdres, er svaret enkelt.

– Det er jo selvfølgelig fordi vi har røtter herifra. Da vi bodde i Oslo, fikk vi liksom aldri reist nok til Valdres, fjellene, det litt stillere livet og tiden med familien, sier Heidi.

– Jeg har jo trødd mine barnesko her og hatt en veldig fin oppvekst, sier Thomas.

– Jeg hadde lyst til å gi døtrene våre mye av det samme.

 

– Den største forskjellen med å bo her i Valdres sammenlignet med Oslo, er jo at det er et annet tempo. Og det var kanskje det temposkiftet vi håpte på, sier Heidi.

– Og at vi har mye mer tid til barna, legger Thomas til.

Den som intet våger, intet vinner

Men det var ikke bare et enkelt valg å flytte fra hovedstaden til distriktet. Paret jobber med design, reklame og markedsføring – og var spente på om de tok det riktige valget.

– Det var jo veldig skremmende å tenke på at vi skulle selge en eiendom som vi visste kom til å øke i verdi, i en by der vi visste vi hadde jobb, der vi hadde det bra. Jeg gråt da jeg la ut huset vårt i Oslo på Finn. Men Oslo blir jo ikke borte, verden blir ikke borte, og det er like lett å kunne drive en business herifra som egentlig alle plasser i Norge. Jeg føler at vi tok et motstrømsvalg. Det er jo et bærekraftperspektiv, også, at hele Norge må pulsere – ikke bare byene. Og kanskje må man våge litt, også. Våge litt ekstra for barna våre.

 

FAKTA:

Hunton-materialer brukt på prosjektet i Valdres:

Hunton Nativo® Trefiberisolasjon Plater, Hunton Nativo® Trefiberisolasjon Blåseisolasjon,  Hunton Vindtett™, Hunton Silencio® Trinnlydsplate, Hunton Silencio® Thermo, Hunton Intello® Plus Dampbrems og Fermacell® Fibergips.

 

Hunton Nativo® Trefiberisolasjon

Hunton Nativo Trefiberisolasjon er en isolasjon som i all hovedsak er basert på naturlig trefiber. Den kortreiste granfliser som brukes i produksjonen kommer fra miljøsertifisert skog i Innlandet. Isolasjonsplatene er formstabile, puster godt, har god varmelagringskapasitet og lyddempende egenskaper, og kan brukes i vegger, gulv og tak. Innblåst isolasjon gir en sømløs isolering uten skjøter og omlegg, og er en effektiv og kostnadsbesparende løsning for tak, vegg og gulv, for alle typer bygg.